Wandelen helpt stress verlagen

Ik geef vaak mee dat het goed is om te wandelen of kruislopen. Kruislopen is een overdreven vorm van wandelen op de plaats, waarbij je ook je armen meebeweegt. Een simpele oefening die je helpt om stresshormonen af te breken die zich in je lichaam ophopen. Het helpt je lichaam weer in balans te komen. Maar zorgt er ook voor dat je linker- en rechterhersenhelft beter kunnen samenwerken en dus je stress aan te kunnen.

Waarom is wandelen of kruislopen goed voor je?

Wat gebeurt er in je lichaam? Ik ga het uitleggen:

Je lichaam reageert automatisch op stress met de vecht/vluchtreactie. Ook al zit er vandaag de dag geen leeuw meer achter je aan waarvoor je weg hoeft te rennen. Werkdruk, het vele moeten van onszelf, willen presteren zijn onze hedendaagse leeuwen.

Bij stress gebeurt het volgende in je lichaam: Hormonen zorgen ervoor dat je hartslag en ademhaling sneller gaan, je bloeddruk gaat omhoog, vetten en suikers komen vrij om je van extra energie te kunnen voorzien als je moet “vechten” of “vluchten”.

Is de stress situatie voorbij, dan brengt je lichaam je weer in balans. Maar in veel dagelijkse stress gevallen zijn de hoeveelheid hormonen in je lichaam niet voldoende gebruikt om te vechten of te vluchten.

wandelen kruislopen stress verlagen

Hoe kan ik mijn stress niveau laten zakken?

Om dit stress hormonen niveau weer normaal te laten worden is het goed om oefeningen te doen. Te bewegen, dus een lichamelijke inspanning te doen, net als bij vechten en vluchten.

Je kunt vele soorten oefeningen doen: wandelen, hardlopen, boxen, springen etc. Bij veel therapieën wordt geadviseerd om te bewegen, of lekker tegen een kussen of boksbal te slaan. Ook is dit een van de redenen waarom hardlopers zich beter voelen na het hardlopen

Kruislopen is bewegen op de plek

Bewegen is de meest effectieve manier om beide hersenhelften te laten samenwerken. Je linker hersenhelft stuurt de rechterkant van je lichaam aan. En je rechter hersenhelft de linkerzijde. Het doen van de loopbeweging is dus heel effectief. Bij het looppatroon zet je je rechtervoet vooruit en breng je je linkerarm naar voren. Bij de volgende stap wissel je dit om.

Kruislopen is het doen van de loopbeweging op de plek. Variatie kun je aanbrengen door stevig te marcheren, of juist je knieën naar je elleboog te brengen (kruislings) of door je armen en benen uit te strekken (voorwaarts, of zijwaarts of achterwaarts).

Heb je geen tijd voor een wandeling, dan kun je dit ook doen in de pauze van je werk. Maar ook als warming up voor het sporten, of juist voordat je gaat leren. Want ook bij leren moeten je hersenen goed samenwerken.

Zit je achter je scherm op je werk, of tijdens het leren en zie of weet je het allemaal niet zo goed meer. Kom dan even in beweging. Je zult merken dat je er van opknapt. En daarna weer lekker verder kunt.

Dus ... Kom in beweging!