Water drinken kun je leren

Wie mij kent en in mijn praktijk is geweest, weet dat ik het vaak over water heb. Als kinesioloog test ik aan het begin van een behandeling de watertest. Ik merk dat water drinken voor velen best lastig is. Iedereen weet dat water drinken belangrijk is. Maar ook daadwerkelijk een glas water drinken blijkt voor velen toch lastig te zijn.

Hoeveel water heeft mijn lichaam nodig op een dag?

Een gezond persoon zou ca 20 cc water per kg lichaamsgewicht moeten drinken per dag. Dat zijn ca 6 – 8 glazen en bij stress of ziekte verdubbeld deze hoeveelheid. Maar als je niet gewend ben om water te drinken, dan kan het best een hele opgave zijn om het nu wel te gaan doen. Je hebt nl al snel het idee dat je steeds naar het toilet loopt.

Kinesiologie Eline

Hoe gaat het mij wel lukken om water te drinken?

Vaak maak ik het vergelijk met een bloempot.

Je kent het wel. In de zomer is de kluit van de pot vaak verdroogd. Als je er dan water op giet, loopt het er aan de onderkant van de pot er weer uit. (Zo voel jij je waarschijnlijk ook als je begint met water drinken). Maar als je iedere keer beetje bij beetje water toevoegt, dan houdt de kluit het water vast en kunnen de wortels van de plant het water geleidelijk opnemen. Waardoor de plant gaat groeien en mooie bloemen geeft.

Zo gaat het ook in jouw lichaam. Start geleidelijk met 3 glazen water en laat je lichaam wennen. Drink in de ochtend 1 glas water, 1 in de middag en 1 in de avond. Doe dit een aantal dagen en je zult zien dat je daarna meer glazen water kunt gaan drinken. Zonder dat je daarna direct naar het toilet hoeft te lopen. Je lichaam neemt het op.

“Maar als ik in de avond water drink, moet ik ’s nachts naar het toilet.” Hoor ik vaak.

Waarom is het toch verstandig om in de avond een glas water te drinken? In de nacht is je lichaam bezig met herstellen en dus afvoeren van afvalstoffen. Daarom is urine in de ochtend veel donkerder. Voor herstel en afvoeren van afvalstoffen is water nodig vertelde ik in mijn vorige blog zes redenen waarom water drinken gezond is. Zorg ervoor dat je lichaam kan herstellen en drink dus ook in de avond een glas water. Je helpt je lichaam ermee.

Laat je me even weten of het je met deze tip gelukt is om toch te starten met water drinken? Succes!