Heb jij last van het verzetten van de tijd?

In het laatste weekend van maart gaat de zomertijd in en in het laatste weekend van oktober de wintertijd. De klok gaat een uur vooruit (in maart) of achteruit (in oktober) en dat betekent een uur minder of meer slaaptijd in het weekend. Gelukkig hebben de meeste mensen er niet te veel last van. Toch kan dit uurtje korter of langer behoorlijk van invloed zijn op je lichaam. 

Kinesiologie Eline

Het slaap-waakritme van ons lichaam moet zich namelijk aanpassen aan deze verandering. Goede slapers hebben er meestal niet zo veel last van. Ook bij mensen waarbij de interne klok in balans is, gaat de aanpassing relatief snel. Slechte slapers hebben vaak meer tijd nodig om weer in hun slaapritme te komen. Soms duurt dit een paar nachtjes en sommige mensen zijn weken bezig.  
De klachten die ontstaan na het tijd verzetten zijn vergelijkbaar met klachten van een jetlag. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en als meest opvallende slaapproblemen. Je nachtritme is verstoord en daarmee is de kwaliteit van slaap gedaald.

Tips om zo snel mogelijk te wennen aan het wisselen van de tijd

  • Ga de avond van tijd verzetten in maart extra vroeg naar bed en in oktober een uurtje later.
  • Zorg voor zoveel mogelijk daglicht in de ochtend. Dit helpt om je biologische klok weer goed te zetten 
  • Maak het probleem niet al te groot. Het effect van de tijdverzetten is te vergelijken met een vliegreis naar Griekenland waar het tijdverschil +1 uur is. (en waarschijnlijk vind je dit in de vakantie geen probleem)
  • Bij het wakker worden nadat de tijd verzet is: Masseer punt 21 (dit is iets hoger dan de plek waar je elleboog je zij raakt) Doe dit aan beide zijden van je lichaam. En masseer daarna je oorschelpen van boven naar beneden 3x.

En bedenk dat de meeste slaapproblemen ontstaan door aanhoudende gedachten die je slaappatroon negatief kunnen beïnvloeden. Wanneer je, je al dagen van tevoren zorgen maakt over de vervelende effecten van de tijd verzetten is de kans groter dat je er last van krijgt. Probeer deze gedachten om te buigen naar een positieve mind-set. Wat zijn de voordelen voor jou door het ingaan van de zomertijd?

Blijf je last houden van de tijdwijziging? Neem dan contact met mij op. Gaan we samen aan de slag om je interne balans weer terug te vinden.